MML:n maastotietokanta-aineisto Ocad-sopivaksi

 

Valitse sopiva maastotietokanta-aineisto MML:n aineistoista:

https://tiedostopalvelu.maanmittauslaitos.fi/tp/kartta

 

 

·         Avaa vasemmasta aineistovalikosta Maastotietokanta ja valitse Kaikki kohteet

·         Zoomaa haluttu kohta Suomen kartalta

·         Klikkaa haluttua ruutua, vaihtaa taustavärin ja oikean reunan listaan ilmestyy aineiston nimi esim. N5424R

 

Ko. aineiston tunnus on se, jota tarvitset Awotin palvelussa muodostamaan Ocad-paketti. Käytössä toistaiseksi Ocad 9,10,11 ja 12 versiot.  Toimii myös Ocad 2019.

 

 

Myös kiinteistörajat (tilarajat) voit ottaa mukaan. Jos haluat ne mukaan em. valitulta alueelta, niin ei tarvitse klikata kuin Kiinteistörajat mukaan Kyllä.

 

Uusimpana ominaisuutena on Metsäkeskuksen metsänkäsittelyilmoitusten tuominen aineistoon. Tarkoittaa käytännössä avo- ja harvennushakkuita sekä myrsky- ja lumituhoja.

Yhtä helppoa kuin kiinteistötiedot, vastaa Kyllä kohtaan Metsäilmoitukset mukaan. Mistä vuodesta alkaen mukaan -arvolla voi rajata mistä vuodesta alkaen vain otetaan mukaan. Esim. karttoja päivitettäessä kannattaa hakea vain päivityksen jälkeiset ilmoitukset.

 

Sitten vain pakettia luomaan:

 

Rekisteröityminen on pakollista, mutta ei maksa mitään. Ihan saa vapaasti käyttää. Rekisteröityessä saat PIN-koodin, joka annetaan sitten jatkossa palvelua käytettäessä.

 

http://awot.fi/sf/ocad/shp2dxf

 

 

Kun tiedot on annettu, niin klikkaa Suorita muunnos. Ko. suoritus kestää parisen minuuttia, jonka jälkeen saat uuden sivun, jossa ilmoitetaan latauslinkki aineiston tallentamiseksi omalle koneellesi.

 

 

 

Avaa ko. ZIP-tiedosto sopivaan kansioon.

 

 

Jos haluat samasta alueesta vinovarjokuvat, niin nouda tiff tiedostot ko. MML:n aineistosivulta.

 

 

 

Peruskartta, vinovarjokuva taustalla

 

 

 

Lataa zip-paketti linkistä itsellesi.

 

Kun olet saanut zip tiedoston, niin avaa se.

 

Sisältää tiedostot:

mml.crt

awlaser.12.ocd Ocad12

awlaser.11.ocd Ocad11

awlaser.10.ocd Ocad10

awlaser.9.ocd Ocad9

ALUE.merged_c.dxf

ALUE.merged_p.dxf

ALUE.merged_s.dxf

ALUE.merged_t.dxf

ALUE.merged_v.dxf

ALUE.kiinteistoraja.dxf

ALUE.kiinteistotunnus.dxf

ALUE.metsa.dxf

 

Tuo Ocad:iin ko. dxf-tiedostot:

 

Tiedosto :: Tuo tiedosto, valitse kaikki c,p,s,t,v tiedostot ainakin. Kiinteistörajat ja tunnukset kahdessa eri tiedostossa, voi valita ottaako molemmat. Metsänkäsittelyilmoitusten rasterit saat ko. metsa.dxf tiedostosta.

 

Sen jälkeen tulee oheinen dialogi (Ocad 12 versiosta malli).

 

 

 

Valitse CRT ja tiedosto mml.crt valitaan. Kulma laita se mikä alueella oltava, sama jonka annoit edellä, mutta vastamerkkisenä, esim. Joensuussa 9.0 astetta. Kulman laskennan voi tehdä esim. http://awot.fi/sf/ocad/ocaddec

 

Sen jälkeen klikkaa OK ja odota hetki – a’vot sie, siinä se on.

 

Käyrät tuodaan violetilla symbolivärillä oletusarvoisesti maastotyön pohjaksi. Muuttamalla symbolin väri ruskeaksi, on lopputulos normaali peruskartta kiinteistörajoineen.

 

Vinoviivarasterit vihreä ja keltainen ovat metsänhoitoilmoitusten mukaisesti. Keltainen avohakkuuta ja vihreä harvennus yms. Myrsky- ja lumituhoille erilainen vihreä vinoviivaresteri.

 

Pullautin

Pullautin tuottaa output-kansioon laseraineistosta vastaavasti dxf-fiedostoja. Ko. zip-paketissa on niiden tuomista varten valmiina laser.crt ja laser_125.crt ns. CRT-tiedosto. Siinäkin käytetään korvaavia symboleita mm. jyrkänteet punaisella jne. Tarkoitettu maastotyön pohjaksi, mutta jos sellaisenaan haluaa käyttää, niin muuta ko. symbolit sopiviksi.

 

Ko. paketissa on myös tämä ohje pdf:nä kuin myös tarkempi ohje Pullauttimen käytöstä.